Assalamualaikum... selamat pagi. Dah sarapan ke belum? saya dah sarapan peknga dengan gulai ikan pekena pulak dengan air kopi O. Terima kasih mama sebab masak sedap. heheheh
Jarang update sebab agak sibuk sikit. Walaupun tengah menganggur sekarang ni. Penganggur berjaya hokayy!! Menganggur pun tak adalah tak buat apa-apa kerja langsung. Ada la bisnes family kecil-kecilan dari rumah. Tolong2 mama niaga kecik-kecik. Abah dengan mama saya tak bagi kami adik beradik kerja part time kat luar. Tak tau lah kenapa. Pujuk macam mana pun diorang tak izinkan. Diorang lebih suka kalau buat niaga kecik-kecik dari rumah. Melainkan kalau dah habis belajar pastu dapat kerja tetap tu tak apa. Lagipun dari kecik kami adik-beradik dah biasa tolong mama buat katering dulu. Kerja masak2. Kuih raya pun buat jugak.. tapi dah 3 tahun berhenti sebab tak ada orang tolong kat rumah. Masing2 sibuk belajar.
Sekarang ni, dalam rumah ada 3 orang penganggur sebenarnya..hahah..saya dan 2 orang adik saya (lepasan diploma, stpm dan spm). Peluang kami nak niaga balik sambil2.
Okay. Balik pada cerita. Minggu lepas ada ambik tempahan jamuan cikgu skolah. Nasi tomato + ayam masak merah + cucur badak + kuih tepung gomak (setengah orang panggil kuih abuk-abuk). Nak kena masak untuk 67 orang ja. Tak ramai pun sebenarnya. Kuih sorang 4 bijik, 2 biji tepung gomak 2 biji cucur badak. So, total semua 134 biji cucur badak dengan 134 biji kuih tepung gomak. Yang lambatnya tang buat kuih tu la. Kena buat satu-satu dengan penuh kasih sayang..nak buat inti lagi...hadoii
Nak dijadikan cerita cucur badak ni la seram sikit. Seram bukan apa, sebab 6kg ubi dengan 7kg tepung kena buang macam tu ja..Ya Allah... Tak tau lah kenapa. First time jadi macam ni. Ubi tu dah rebus semua elok dah. Tak dak tanda2 yg ubi tu rosak pun.
Masa bancuh tepung, kami hairan dan pelik kenapa tepung dah 2kg adunan masih lembik. Susah nak dibentukkan. Rupa adunan tu macam tak campur dengan tepung langsung. tak boleh jadi ni. Tambah lagi...sekilo...2 kilo...sampai 5 kilo...pastu biarkan rehat kejap. Lepas isyak baru nak sambung balik buat cucur badak tu sama2.
Masa dah ready2 semua nak start buat, sekali tengok adunan tu lembik lagi. Betul2 macam kurang tepung. 5kg tepung untuk 6kg ubi tu banyak sangat. Bukan lawak2. Mama saya masih tak puas hati lagi. Esok pagi dah nak kena siap dah. Kakak dengan adik saya 'lari' kejap pergi kedai tambah beli tepung gandum. Last2 kena tambah tepung sampai jadi 7kg untuk 6kg ubi. Banyak tuhh!!!
Dah buat separuh jalan, saya tolong goreng separuh masak mana yang dah siap. Kiranya pagi esok baru goreng betul2 jadi cikgu2 tu dapat makan cucur badak panas2. Nak tau apa jadi?? Sepraiissss!!! Cucur badak tu merekah, lembik serap minyak pastu ada yg hampir terburai keluar inti. Hadoiii....mama kata awat jadi lagu ni? Ni bukan lagi cucuq badak!! bau dia pun mcm lain sikit. huwaaaa....berhenti buat terus. Tak pernah2 jadi macam ni. Bukan tak biasa buat. Ubi tu dah rosak. Sebelum rebus ubi tu tengok elok ja. Lepas dah siap rebus tak bau masam apa pun.
"Tak boleh ni. Tak baik nak menipu orang bagi benda makan tak elok. Biar la rugi sikit. Sampai 7kilo tepung pun masih lembik. Pediaa ni??" - Mama
"Tak pa lah...anggap ja takdak rezeki. nak buat macam mana" - Abah
Mesti power masak nih. hehe. Terliuqq tengok gambar sate tuh. Kiki
ReplyDeleteTakpelaa xjadi pun cucur badak tu, takde rezeki kat situ kan.
hehehe..takde la power masak. boleh laa sikit2 sbb dah biasa tolong mak masak jamuan dari kecik lagi..masih belajar ni.
Deleteingat cucur badak tu berkait dgn hantu 😂😂😂 takpalah, redha je terpaksa buang tepung & ubi tu. tapi, sayangkan... ada hikmah dsebalik semua tu
ReplyDeletesayang tu memang sayang..tapi tak ada rezeki kan
DeleteSaya faham perasaan dia macam mana bila ambik order tapi benda tu tak jadi sebab mak saya niaga pun pernah kena macamtu. Tapi bukan buat cucur la haha.
ReplyDeleteKadang2 masalah tepung juga tak elok. Rasa membazirnya ubi yang banyak2 tu tapi at least tak tipu orang lah kan. tak sampai hati nak jual kat orang kalau kita sendiri tengok pun dah lain.
Assalamulaikum,
ReplyDeleteBukan ke orang guna keledek untuk buat cucur badak. Tapi kamu kata ubi. Entahlah, saya memang tak tau masak. Arwah bini dulu tak ajar saya.
wsalam... betul la cucur badak guna ubi keledek. saya cuma taip ubi saja. bukan saya maksudkan ubi kentang ka apa..hehhehe
DeleteThanks qenari,
DeleteBaru saya faham.
Terkejut jugak kalau boleh guna ubi tu.
Ada lagi ke kafipap yg menyeramkan tu.
Sdpnya cucur badak.lama x mkn
ReplyDeletesedap!! antara kuih yg saya suka makan masa panas2...yummm
Delete