Banana Pancake yang sangat gebu dan ringan!

by - Monday, December 12, 2016

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Maulidur Rasul.

Pagi tadi buat banana pancake for breakfast. Alhamdulillah. Tapi boleh katakan bukan breakfast dah. dah lewat sangat. dah jadi brunch. Sambil buat benda ni sambil cakap bila laa nak siap. Pedih dah perut ni sebab lapaq. Lagi2 saya jenis yang kalau tak makan pagi memang gastrik.

Okay straight to the point. Meh try resipi Banana Pancake yang super gebu, ringan dan tak muak. Sedap pulak makan dengan sos gula merah...fuuhhh...



Resipi Banana Pancake :

- Pisang yang dilecek
- Tepung gandum 2 cawan
- Telur sebiji
- gula 2 sudu besar
- Susu segar / susu sejat 1 cawan
- Baking powder 1 sudu teh
- Soda bikarbonat 1 sudu teh
- Minyak masak 4 sudu besar
- Garam 1 sudu teh


Resipi sos gula merah :

- 3 sudu besar  gula (bancuh dah tapis) + air 1 cawan
- 5 sudu gula biasa
-  daun pandan
- garam 1/2 sudu teh ( untuk seimbangkan rasa dan ada rasa lemak manis gitu )
- tepung jagung 1 sudu besar (bancuh dengan secawan air)

Senang je kan?? Untuk bancuh penkek tu, masuk ja semua bahan dan kacau sebati. Kalau adunan lebih cair pancake kita akan jadi lebih nipis. Terpulanglah nak nipis atau nak tebal. Pandai2 lah adjust. HEHEH. Pastikan kuali atau non-stick pan yang kita guna tu betul2 panas. Bila dah panas, terus ubah api paling kecil sampai habis masak pancake. Jangan ubah2 api kejap2 kecik kejap2 besar. Hasilnya akan lebih cantik.
Untuk buat sos, masukkan gula merah yang dah siap dibancuh, gula, daun pandan, garam. Masak sampai didih pastu masuk air bancuhan tepung jagung sambil kacau. Sos jangan terlalu pekat jangan terlalu cair.

Hahh...pastu siapp..boleh laa makan. Selamat mencuba.


  


   











You May Also Like

0 comments